Köpek Sahiplenmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?

Köpek Sahiplenmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
36 16.08.2021

Yavru Köpek Sahiplenmeye Nasıl Karar Verilir?

Köpek sahibi adaylarının yavru köpek sahiplenmeden önce tüm koşulları ve detayları düşünmesi gerekir. Bir köpek sahiplenmek bir evlat edinmek anlamına geldiği için köpeğinize sağlayacağınız koşullardan emin olmalısınız. Köpek sevgisi köpek sahiplenmek için yeterli değildir. Yavru köpek sahiplenmeden önce düşünmeniz gereken başlıca sorular şunlar olabilir:

  • Köpeğimi bir apartman dairesinde mi yoksa bir bahçeli evde mi bakacağım?
  • Köpeğim seyahate çıktığımda ya da evde kimse yokken kim bakacak?
  • Ailem de bir köpek istiyor mu? Köpek istemeyen bir aile üyesi varsa ne yapmalıyım?
  • Köpeğimi barınaktan mı alacağım?
  • Köpeğimin beslenmesini ve bakımını karşılayacak bir gelirim var mı?
  • Köpeğimi sahiplendikten sonra onunla yeterince ilgilenebilecek miyim?
  • Köpeğim için yeterli bir yer / mekân sunabilecek miyim?
  • Köpeğim istemediğim şeyleri yaptığında sabırla onu eğitebilecek miyim, ona iyi davranabilecek miyim?

Yavru köpek nasıl sahiplenilir aşamasına geçmeden önce bu soruları dürüstçe yanıtlamanız ve tüm koşulları etraflıca düşünmeniz gerekir. Çözemediğiniz durumlar çözüme ulaşana kadar yavru köpek sahiplenmeniz doğru olmayacaktır.

Yavru Köpek Sahiplenirken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Yavru köpek sahiplenmeye hazırsanız eğer sahiplenme aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Köpek sahiplenmeden önce evinizde başka evcil hayvanlar varsa eğer onların sağlığını ve psikolojik durumunu da düşünmeniz gerekir. Evde yaşlı ve kronik hastalıklı başka bir evcil hayvanınız varsa yavru köpek sahiplenme durumunu ertelemeniz gerekebilir.

Evinizde sizden başka yaşayanlar varsa yavru köpek sahiplenmeden önce alerjik durumlarının önceden saptanması gerekir. Alerjik durumların önceden saptanması daha sonra yaşanabilecek mağduriyet durumlarının önüne geçecektir. Yavru köpek sahiplenirken dikkat edilecekler köpek sahibi adaylarının gözden geçirmesi gereken bazı başlıklardan oluşur.

Satın almayın, sahiplenin

Barınaklarda yüzlerce sahipsiz köpek yeni sahiplerini beklemektedir. Barınaktan bir köpek sahiplenerek ve bu davranışı çevrenize tavsiye ederek evcil hayvan sahiplenme konusunda çok güzel bir başlangıç yapmış olursunuz. Yavru köpek nereden sahiplenilir bilmiyorsanız eğer evcil hayvan üreticileri ve satıcılarının para kazanmasını engellemek ve buna destek olmamak için satın almayıp, sahiplenmeniz en iyi tercih olacaktır.

Maddi durumunuzun yavru köpek sahiplenmek için elverişli olduğundan emin olun

Köpeklerin genel bakımları, beslenmeleri, aşıları ve rutin hastane ziyaretleri cebinizden paraların çıkacağı anlamına gelir. Bu paralar az paralar da değildir. Yavru köpek sahiplenmeden önce maddi durumunuzun elverişli olduğundan emin olmalısınız. Tıpkı insanlar gibi hayvanların da tıbbi acil durumları olur ve düzenli veteriner ziyaretlerine ihtiyacı vardır. Köpek sahiplenmek isteyenler köpekleri için yüksek kalitede köpek maması, konaklama alanı, ikram yiyecekler ve oyuncaklar sağlaması gerekiyor. Üstelik bu liste bunlarla sınırlı değildir.

Köpeğinizin aşılarını aksatmayın

Köpeklerde aşılama hayati öneme sahiptir. Zorunlu aşıların başladığı dönemlerden itibaren köpeklerin aşıları yaptırılmalıdır. Köpeğin aşı karnesi her zaman yanınızda olmalı ve eksik aşıların olmamasına özen göstermelisiniz. Köpeklerde aşı uygulamaları her yaş ve dönem için çok önemlidir.

Köpeğinizi kısırlaştırma bilincinde olun

 Yavru köpek sahiplenme konusunda yapılacak en önemli işlemlerden birisi kısırlaştırma operasyonunun gecikmeden gerçekleşmesini sağlamaktır. Her yıl sayısız hayvan barınaklara bırakılıyor ve burada sahiplenmeyenler ölüme terk ediliyor. Hayvan nüfusunu kontrol altına almak ve hayvan sağlığını daha iyi koşullar altında sürdürebilmek için köpeğinizin uygun dönemde kısırlaştırma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Özellikle dişi köpeklerin kısırlaştırılması yumurtalık kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmadan önlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca kızgınlık dönemine giren köpekler çevresine huzursuz davranışlar sergiler ve evden kaçma teşebbüslerinde bulunur. Bunların yaşanmaması için tüm önlemlerin en baştan alınması şarttır.

Köpeğinize hemen bir mikroçip taktırın

 Mikroçip, köpeğinizin kaçtığı ve kaybolduğu durumlarda ailesine geri dönebilmesi için yapılan bir kimlik uygulamasıdır ve her köpeğin bir mikroçipi olmalıdır. Tasma taşıyan köpeklerde bilgilerin yer aldığı bölüm köpek sokaktayken türlü nedenlerden dolayı aşınıp, düşebilir, kaybolabilir. Bu yaşandığı zaman köpeklerin ailesini bulmak çok zor olacaktır. Ancak mikroçip taşıyan köpekler bulunduklarında ilk olarak sistemden bilgileri kontrol edilir, güncel sağlık durumu öğrenilir ve ailesine haber verilir.

Köpeğinizin de diş fırçalama bakımlarına ihtiyacı olduğunu unutmayın

 Köpek sahiplenmek köpeklerin diş sağlıkları konusunda da yardımcı olmayı gerektirir. Köpekler 3 yaşından itibaren diş sorunları yaşamaya yatkındır ve birçok köpek sahiplerinin diş bakımı ile ilgilenmemesinden dolayı kötü bir ağız yapısına ve dişlere sahip olur. Bugün günümüzde köpeklerin %80’inde orta dereceli diş ve ağız sorunları mevcuttur. Diş sorunlarının önüne geçebilmek ve bakterilerin kan yoluyla iç organlara taşınması durumları gibi olası komplikasyonları önlemek için köpeklerin dişlerini haftada iki ya da üç kez fırçalamak gerekir. Köpeklerin ayrıca yıllık olarak veteriner klinikte profesyonel diş temizliğinin yapılması gerekir.

Köpeklerin tüy ve tırnak bakımlarını ihmal etmeyin

 Köpeklerin tırnakları uzadığında türlü kazalar yaşanmasına neden olabilir. Köpeklerin tırnakları çok uzarsa eğer yürüyüşleri ve sinir sistemleri bu durumdan etkilenebilir. Tırnak uzamasından dolayı kazaların yaşanmaması için köpeklerin tırnakları düzenli olarak kesilmelidir.

Köpeklerin tüylerini düzenli olarak taramak da tüy kalitesini arttırmak için çok önemlidir. Köpeklerin fırçalanması ile birlikte kan dolaşımları da artacaktır. Köpekler çok sık banyoya ihtiyaç duymazlar ancak tüylerini fırçalamayı ihmal etmemeniz gerekir.

Asla bir köpeği zinciriyle dışarı bağlamayın

 Bunun neden yapıldığını anlamak çok güç ancak bazı hayvan sahipleri bunu yapıyor. Köpeğin zorlu koşullar altında zincirle bağlı kalması çok zalimdir ve yapanları uyarmak gerekir. Bu durum köpek sahiplenmenin çok ötesinde bir kötülüktür.

Köpeğinizi sıcak havalarda arabada bırakmayın

 Yavru köpek sahiplenmede önemli noktalar arasında köpekleri arabada yalnız bırakmamak da yer alır. Her yıl onlarca köpek sahiplerinin dikkatsizliğinden dolayı yaz aylarında camı kapalı, havasız arabalara bırakılmaktan dolayı ölmektedir. Köpekleri arabada bekletmek çok tehlikelidir. Kısa süre için bile olsa köpekleri arabada yalnız bırakmamak gerekir.

Köpeklerin pire ve kene kontrollerini düzenli olarak yapın

 Köpekler özellikle dış mekân gezintilerinde çevredeki her şey ile etkileşim içine girmeye çalışırlar. Bu gezintilerde pire ve kene bulaşması da kaçınılmaz olacaktır. Köpeklerin pire ve kene kontrollerini sağlamak için düzenli olarak yürüyüşlerden sonra tüylerinin, patilerinin ve kulaklarının incelenmesi gerekir. Köpeklerde pire ve kene insana bulaşan bir özellikte değildir ancak evinizde başka evcil hayvanlar varsa onlara bulaşabilir.

Yavru Köpek Sahiplenmek İçin Evde Alacağınız Önlemler Nelerdir?

Yavru köpeğiniz henüz eve gelmeden almanız gereken bazı önlemler olabilir. Yavru köpekler yetişkinlik çağına kadar çok hareketli dönemlerden geçebileceği için evde onun için tehlikeli olabilecek eşyaları ortadan kaldırmanız oluşabilecek kaza risklerini en aza indirecektir. Yavru köpeğiniz için tuvalet eğitimi öncesi pedlerle hazırlanmış bir köşe de köpeğinizin eve alışma sürecinde gerekli olacaktır.

Yavru köpeklerin sahiplenilmesi onlar için gereken ilgi ve alakayı ömür boyu sürdürebilmek anlamına gelir. Bu nedenle yavru köpeğinize tüm sevginizi vereceğinizden eminseniz sahiplenmelisiniz.

Paylaş: