Yavru Köpeğimi Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yavru Köpeğimi Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
47 16.08.2021

Yavru köpeğin beslenmesi için köpek sahipleri yavru köpekleri 1 yaşına gelene kadar takip etmelidir. Yavru köpeklerin beslenmelerinin dengeli ve düzenli olması kemik / kas gelişimi, diş gelişimi için çok önemlidir. Köpekler yavruyken iyi bir şekilde beslenirse yetişkinlik çağında ve yaşlandıklarında iyi bir bağışıklık sistemine sahip olurlar. Köpeklerin beslenmesinde ihtiyaçları kadar besin miktarının karşılandığından emin olmak gerekir. Beslenmede yaşanan aksaklıklar yavru köpeklerin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yavru Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yavru köpek beslemek yetişkin köpekleri beslemekten biraz daha emek gerektiren bir süreçtir. Yetişkin köpekler için öğünlerini ne şekilde ne sıklıkla vereceğinizi zamanla öğrenirsiniz ancak yavru köpekler hızla geliştiklerinden gün be gün gelişimlerini ve porsiyonlarını takip etmek gerekir. Burada önemli olan nokta şudur: Yavru köpeklerin beslenmesinde yemek ve öğünden ziyade köpekleri izlemek gerekir. Yani yavru köpekler için porsiyon boyutları köpeklerin bireysel metabolizmasına ve vücut tipine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle de köpeklerin porsiyonları köpekten köpeğe değişim gösterir.

Yavru köpeklerin beslenmesi konusunda köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken diğer önemli nokta ise yavru köpeğiniz önüne konan mamayı yemiyorsa ve öğün atlatıyorsa bu onun iştahının kesildiği anlamına gelmeyeceği için endişe etmemelisiniz. Yavru köpekler gelişimlerini hızlı bir şekilde sürdürdükleri için atlanan öğünler aslında onların büyümeye başladıklarını ve artık daha az öğüne ihtiyaçlarının olduğu anlamına gelir. Yavru köpeğiniz öğün atlamaya başladığında artık porsiyonlarını bir öğün eksik vermeye başlayabilirsiniz.

Yavru köpeğinizin eğitimlerine başladıysanız eğer ödül mamasını azar azar verin ve ödül maması verdikçe porsiyonunu ona göre ayarlayın. Bol ödül mamalı bir günün sonunda bol miktarda mama vermekten kaçınmalısınız.

Yavru Köpekler Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

Yavru köpek nasıl beslenir ve ne sıklıkla yavru köpeğinizi besleyeceğinizi bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminizden danışmanlık yardımı alabilirsiniz. Yavru köpekler tıpkı insan yavruları gibi gün için az miktarda birçok öğüne ihtiyaç duyarlar. Bu öğünlerin köpek yavrularının özel beslenme gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde formülize edilmiş mamalardan oluşması gerekir.

Yavru köpeklerin çoğu önüne koyulan mamayı hemen yer ancak bazı köpekler mama konusu seçici olup önündeki mamayı yemeyebilir. Köpeklerdeki seçici alışkanlıkları yok edebilmek için köpeğinizi düzenli aralıklarda, düzenli öğün miktarlarıyla besleyin. Öğünleri köpeğin önünde 20 dakikadan fazla tutmayın. Bu şekilde köpeğiniz seçici davranışından kısa süre içinde vazgeçecektir.

Köpek Mamaları Pahalı Mamalar mı Olmalıdır?

Yavru köpek maması seçkileri arasından pahalı köpek mamaları besin yoğunluğu daha yüksek olan mamalardır. Bunun anlamı köpeğinizin öğünleri diğer mamalara kıyasla (besin yoğunluğu az ucuz mama) daha az olur. Kaliteli köpek mamaları her çeşit köpek için özel olarak oluşturulmuş sabit içerik formüllerine sahiptir. Anca piyasadaki diğer ucuz köpek mamalarında mama bileşenleri markalara göre değişim gösterir ve köpekler için yetersiz olabilmektedir.

Köpek maması şirketleri piyasasında sürekli bir rekabet vardır ve bu nedenle de gün be gün markalar köpek maması içerik formülünü yükseltirler. Büyük köpek maması firmaları ürün geliştirme ve araştırma için büyük yatırımlar yaptığı için birinci sınıf mamalar ile köpekleri beslemek her zaman daha yararlı olacaktır.

Kuru Mama mı, Islak Mama mı Yoksa İkisi Birden mi Verilmelidir?

Evcil hayvan mama şirketleri büyük ırk ve küçük ırk cinslerde köpekler için ayrı olarak köpek maması formülleri üretmektedirler. Yavru köpekler için en uygun mama formülünü bulabilmek için evcil hayvan mama şirketleri köpek beslenmesi ile bilgi sahibi olan bilim adamları ile birlikte çalışmalar yürütür.

Köpekler ve kediler için beslenme konusunda en cazip gıda konserve yiyeceklerdir. Çünkü konserve gıdalar onlar için çok lezzetlidir. Konserve mamalar kokusu, tadı, besin değerleriyle köpekleri cezbeder. Fakat piyasadaki en ucuz konserve mama bile kuru mamadan pahalı bir fiyata sahiptir. Piyasada bulunan ıslak mamalardan bazıları köpeklerin dengeli beslenmesi için yeterli bir formüle sahip olamaz. Piyasada bulunan bazı yavru köpek konserve mamaları içeriğinin tümünün et olduğu iddiasıyla satış noktalarında yerini alır. Ancak besin içeriği yavru köpek için uygun olmadığı taktirde konserve mamalar köpekler için zararlı olabilmektedir.

Köpekler için yeterli ve dengeli beslenme sunan yarı ıslak mamalar köpekler için en uygun seçenekler olabilir. Konser mamalar yeterli ve dengeli bir beslenme sunduğu sürece en az kuru mamalar kadar yararlıdır. Ancak köpekler kuru mama yediklerinde dişlerini aktif olarak kullanırlar ve gerçekleşen sürtünme onların diş sağlıkları ve hijyeni açısından iyidir. Bu nedenle köpeklerin kuru mamalarına konserve mama karıştırarak ideal porsiyonlar oluşturabilirsiniz.

Köpeğinizin mamasında bir değişiklik yapmadan önce  veteriner hekiminize danışmalısınız.

Büyük ve Küçük Köpek Yavrularında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yavru köpek besleme aşamaları büyük ırk ve küçük ırk cinslerde farklı olmaktadır. Küçük cins köpeklerde hipoglisemiyi önlemek için beslenme şekilleri özel olmalıdır. Hipoglisemiyi geliştirme konusunda yatkın olan küçük cins köpeklerin günde 4-6 kez kalorisi yoğun, küçük köpek cinsi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Küçük cins köpeklerde hipoglisemi semptomları yakından izlenmelidir. Küçük cins yavru köpekler için özel olarak formülize edilmiş mamaları kullanmanız en iyi seçenek olacaktır.

Hangi mamayı küçük cins yavru köpeğinize vereceğinizi bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminize danışmanız faydalı olacaktır. Evcil hayvan mamaları konusunda veteriner hekimler güncel bilgilere sahip olacağı için en iyi yardımı hekiminizden alabilirsiniz.

Büyük cins köpeklerde de beslenme dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Büyük / dev cins köpek yavruları küçük köpeklere kıyasla daha hızlı gelişir ve daha uzun süre büyümeye devam ederler. Yavru bir büyük cins köpek 18. aya girdiğinde 63 kilograma erişebilir. Gelişimleri çok hızlı bir şekilde gerçekleşen büyük cins yavru köpeklerin besin ve kalori alımına çok dikkat etmek gerekir.

Beslenme konusunda eksiklikler ve fazlalıklar büyük cins yavru köpeklerin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Büyük cins köpeklerin olduğundan çok hızlı büyümesi sağlıklı bir durum değildir. Köpeklerde aşırı büyüme gelişimsel ortopedik hastalığına DOD’a yol açabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizde aşırı büyüme fark ettiyseniz bu süreci veteriner hekiminizle birlikte değerlendirmeniz gerekir.

Yavru Köpeğim Sofra Artıklarından İstiyor, Ne Yapmalıyım?

Eğer yavru köpeğinize kendi yemeklerinizde azar azar vermeye başlarsanız bu durumun içinden çıkamayabilirsiniz. Yavru köpeğiniz elinizden bir kez sofra yemeklerinden yese bunun devamının gelmemesi için hiçbir neden yoktur. Yavru köpekleri sofra artıklarıyla beslemek onları obeziteye sürükleyebilir. Dahası köpeğinizi eğitirken sağladığınız disipline de zarar verebilir. Köpekler için düzenli bir şekilde gerçekleştirilen sofra artıkları ziyafeti beslenme dengesizliğine yol açabilir. Yemeklerinizde yer alan baharatlar ve sarımsaklar köpeklerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Yavru köpeklerde beslenme hiçbir şekilde sofra artığı kaçamakları içermemelidir. Yavru köpekler sizin sofranızdan yiyecekler yemeye alışırsa sonuçları onlar için kötü olabilir. Sofra yemeklerinden yemek yemeye alışan yavru köpeklerde daha sonra bu alışkanlığı bırakmak zor olabilir. Yavru köpeklerin dengeli ve düzenli beslenmesini istiyorsanız eğer onlara kendi öğünlerinden başka öğünler ile ödüllendirmeyin. Yavru köpekleri öğrenme çağındayken sofra yemeklerine alıştırmak ileride köpek eğitimi konusunda sizi sıkıntıya sokacak durumlar meydana getirebilir.

Paylaş: